چرا فرانسه میانجی ارسال پیام غرب به روسیه شد؟-راهبرد معاصر
علی ودایع، کارشناس مسائل اروپا در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» پاسخ داد:

چرا فرانسه میانجی ارسال پیام غرب به روسیه شد؟

علی ودایع، کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه افزایش بهای برق و گاز در اروپا تبعات بی‌شماری در میان‌مدت در بخش‌های اقتصادی و سیاسی این قاره وارد می‌کند، گفت: با توجه به اینکه فرانسه تنها کشوری است که همچنان کانال‌های ارتباطی خود را با روسیه حفظ کرده، امانوئل مکرون که مایل است خود را دیپلمات موفق اروپایی نشان دهد به میانجی‌گری برای حل بحران اوکراین روی آورده است.
علی ودایع؛ کارشناس مسائل اروپا
تاریخ انتشار: ۱۴:۲۵ - ۱۲ شهريور ۱۴۰۱ - 2022 September 03
کد خبر: ۱۴۹۴۳۳

چرا فرانسه میانجی ارسال پیام غرب به روسیه شد؟

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان که به مسکو سفر کرد، در نشست خبری با سرگئی لاوروف، همتای روس خود خبر داد حامل پیام یکی از رهبران اروپایی درباره اوکراین است و گفت: در گفت و گو‌ها قبل از هر چیز حامل پیام یکی از رهبران اروپایی در موضوع اوکراین بودم و ایده‌هایی برای پایان جنگ اوکراین مطرح است. ما در موضوع اوکراین درباره جنبه های انسانی صحبت کردیم.


این در حالی است که پیش تر محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان در پیامی که در توئیتر منتشر کرد، نوشت: درخواستی از یک مقام ارشد اروپایی برای میانجی گری از رئیس جمهور مطرح شده بود که پس از ایزنی ابتکار صلح و پیام به مسکو ارسال شد.


رسانه‌های خبری این مقام ارشد اروپایی را امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه معرفی کردند. اقدام مکرون در حالی است که نخست وزیر فرانسه با توجه به بحران انرژی ناشی از تحریم روسیه به شهروندان این کشور هشدار داد، با تداوم بحران انرژی ممکن است در زمستان برق منازل به مدت دو ساعت قطع شود.

 
رئیس جمهور فرانسه پیش تر در اظهاراتی گفته بود: فرانسه در نقطه اوج مشکلات قرار دارد و با زمستان سخت، دوره جدیدی از بی‌ثباتی ناشی از تغییرات آب و هوایی و جنگ اوکراین مواجه است. فرانسه و فرانسوی‌ها احساس می‌کنند در بحران زندگی می‌کنند که هر کدام بدتر از گذشته است. در پایان چیزی هستیم که عصر فراوانی‌ها به نظر می‌رسید. پایان فراوانی تولید فناوری‌هایی که همیشه در دسترس به نظر می‌رسیدند، پایان فراوانی زمین و مواد از جمله آب.

درخواست مکرون گویای آن است مقام های اروپا با وجود اصرار بر تداوم جنگ، نتوانسته‌اند راهکاری برای کاهش وابستگی به انرژی روسیه پیدا کنند. استیصال اروپا نشان می‌دهد مسکو پیش‌تر راه مقابله با سیاست‌های تحریمی غرب را پیش‌بینی کرده و آن را به سمت اروپا برگردانده است. همچنین درخواست مکرون نشان می‌دهد سفر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به عربستان و دیدار مکرون با امیر امارات نتیجه نداده و غربی‌ها نتوانسته‌اند روی شرکای خود در خلیج‌فارس حساب باز کنند.

حال اروپایی‌ها برای حل بحران انرژی به فکر استفاده از ظرفیت ایران افتاده‌اند که نشان می‌دهد سیاست انزوای ایران از سوی غرب کاملاً شکست خورده است.

کاهش حمایت مردم از دولت هایشان در جنگ اوکراین دست آنها را برای اتخاذ تصمیمات مختلف بسته است، لذا دولتمردان اروپایی نمی توانند تصمیماتی به نفع خود و اوکراین بگیرند


علی ودایع، کارشناس مسائل اروپا در گفت و گو با «راهبرد معاصر» درباره چرایی اعلام میانجی گری دولت فرانسه برای حل بحران اوکراین گفت: در هفته ها و ماه های آینده اتحادیه اروپا با ادامه تنش گازی با روسیه دچار چالش های جدی می شود؛ موضوعی که از هم اکنون اروپا را دچار سردرگمی کرده و تغییر دکترین روسیه در جنگ اوکراین و پیشروی آرام از سه ماه گذشته تاکنون تأثیر خود را گذاشته است.


وی افزود: افزایش بهای برق و گاز در اروپا تبعات بی شماری در میان مدت در بخش های اقتصادی و سیاسی این قاره وارد می کند. فارغ از فشار اقتصادی وارد شده به کشورهای اروپایی، شاهد شدیدترین رکود ارزش یورو در جهان هستیم که این موضوع فشارهای اقتصادی بیشتری بر اروپایی ها وارد می کند.


این کارشناس مسائل اروپا درباره تبعات جنگ اوکراین برای دولت های اروپایی عنوان کرد: کاهش حمایت مردم از دولت هایشان در جنگ اوکراین دست آنها را برای اتخاذ تصمیمات مختلف بسته است، لذا دولتمردان اروپایی نمی توانند تصمیماتی به نفع خود و اوکراین بگیرند. با شروع فصل سرد سال شاهد بروز تنش های سیاسی در اروپا خواهیم شد، به همین دلیل فرانسه برای پایان دادن به جنگ اوکراین وارد میانجی گری شد.


ودایع شرایط آتی اروپا را هم زمان با تداوم بحران اوکراین وخیم خواند و گفت: نخست وزیر در حال برکناری و نخست وزیر آتی انگلیس نیز در زمینه وضعیت وخیم اروپا ابراز نگرانی کرده اند، لذا با بررسی مجموع شرایط اروپا می توان به این نتیجه دست یافت وضعیت آتی قابل تحمل نیست. با توجه به اینکه فرانسه تنها کشوری است که همچنان کانال های ارتباطی خود را با روسیه حفظ کرده، امانوئل مکرون که مایل است خود را دیپلمات موفق اروپایی نشان دهد به میانجی گری برای حل بحران اوکراین روی آورده است.


وی درباره ربط دادن پرونده هسته ای ایران با بحران اوکراین و موفق نبودن اروپا در این موضوع عنوان کرد: از حدود سه چهار ماه پیش با شروع جنگ اوکراین درباره ارتباط میان پرونده هسته ای ایران و جنگ اوکراین موضوعاتی مطرح شد و این موضوع از نگاه ایران، روسیه، اروپا و آمریکا بسیار حائز اهمیت است. در حالی که اروپا قصد ربط دادن دو موضوع را داشت، ولی طرف های برجام و به طور مشخص ایران، روسیه و چین تلاش کردند به اروپا اجازه ندهند موارد پرونده هسته ای ایران و بحران اوکراین را به هم گره بزنند. به نظر می آید با پالس های مثبتی که در زمینه توافق بر سر رفع تحریم ها در مذاکرات دیده می شود، اروپایی ها و به طور مشخص فرانسه که تنش کمتری با مسکو دارند، در تلاش هستند به وسیله ایران موضوه جنگ اوکراین را حل و فصل کنند.

قابل پیش بینی است با توجه به نگرانی های آتی، سران اروپایی تلاش می کنند با اتخاذ تصمیمات و رایزنی هایی با طرف روسی، جنگ اوکراین تا  قبل از نوامبر پایان یابد


ودایع افزود: اعضای باشگاه ابرقدرت ها، یعنی اعضای شورای سازمان ملل متحد بعد از جنگ جهانی دوم هیچ کدام تاکنون وارد جنگ مستقیم نظامی با یکدیگر نشده اند. در اوج دوران جنگ سرد میان بلوک شرق و غرب به ویژه میان اتحاد جماهیر شوروی و آمریکا تنش هایی درگرفت، اما هیچ گاه به جنگ مستقیم ختم نشد؛ به طوری که گویا مکانیزم نانوشته ای برای جلوگیری از وقوع جنگ میان خود ایجاد کرده اند.


وی تصریح کرد: جنگ اوکراین شباهت زیادی به وضعیت آلمان بعد از پایان جنگ جهانی دارد. روسیه در حال حاضر به دنبال ایجاد منطقه حائل است، زیرا روس ها معتقدند برای خود باید منطقه عمق راهبردی داشته باشند و مرزهای خود را با اتحادیه اروپا در امنیت کامل حفظ کنند. به نظر می آید درنهایت آمریکا و اروپا به خواسته روسیه برای ایجاد منطقه حائل در اوکراین تن می دهند.


ودایع گفت: هنری کیسینجر در اجلاس داووس تأکید کرد، اروپایی ها باید بپذیرند روسیه در اوکراین منافعی دارد و به خواست آنها باید احترام گذاشته شود. قابل پیش بینی است با توجه به نگرانی های آتی، سران اروپایی تلاش می کنند با اتخاذ تصمیمات و رایزنی هایی با طرف روسی، جنگ اوکراین تا  قبل از نوامبر پایان یابد.

 

مطالب مرتبط
ارسال نظر